Logo Turfroute
Tjonger

Tjonger (foto C. Breider)


Traject Mildam - Sluis III


Dit traject bestaat uit de Tjonger, ook wel Tjongerkanaal genoemd. Bij Mildam begint, vanuit het westen, de vaarroute. De Tjonger loopt langs Mildam, op vrij korte afstand van de bossen van Oranjewoud. Bij de oude kerk, waar vrijwel altijd een expositie wordt gehouden, bevindt zich een klokkenstoel.

Verderop bevindt zich het Katlijker Schar, een fraai bosgebied waar mooie wandelroutes zijn uitgezet. In de Kiekenberg, tussen Sluis I en Oudehorne, is ook een mooie wandelroute uitgezet. Per fiets kunt u zowel het Katlijker Schar als de Kiekenberg goed bereiken vanaf Mildam, Sluis I en Oldeberkoop.

Een bezoek aan het oude dorp Oldeberkoop is zeker de moeite waard. Dit Drents aandoende brinkdorp is met de boot te bereiken: vanaf de Tjonger vaart u via de Prinsenwijk naar De Uutwiek, de haven in Oldeberkoop. De 12e eeuwse Romaans-Gotische kerk in Oldeberkoop moet u gezien hebben, evenals de culturele manifestatie Open Stal, waar op ongeveer 20 verrassende lokaties zeer verschillende kunstuitingen worden geëxposeerd. Op het terrein van de passantenhaven staan witte fietsen. Die kunt u gratis gebruiken om bijvoorbeeld de dichtbijgelegen dorpskern te bezoeken. De parkbossen in Engelse landschapsstijl zijn ook zeker een bezoekje waard.

Vanuit Oldeberkoop zijn ook mooie fietstochten te maken, onder andere naar het dichtbij gelegen natuurreservaat de Dellebuursterheide, grenzend aan de Tjonger, met bijzondere dieren en planten. De Tjonger is aan het einde van de 19e eeuw gekanaliseerd. Voorheen was het een riviertje. In dit gebied liggen twee afgesneden kronkels van deze rivier (meanders). In de Dellebuursterheide is een mooie wandelroute uitgezet.

De Catspoele, aan de wandelroute tussen de Dellebuursterheide en het Diaconieveen, is één van de soortenrijkste libellenvennen van Nederland: 60% van de in Nederland voorkomende libellensoorten plant zich daar voort. Er is een populatie ontdekt van de zeldzame Oostelijke witsnuitlibel. De Catspoele is voor Nederlandse begrippen een uniek en waardevol gebied. Om natuurliefhebbers en -fotografen de kans te geven de bijzondere diersoorten te zien en te fotograferen, is een libellenvlonder geplaatst.

En dan bevindt zich in de Tjonger al weer een sluis en wel Sluis II, onder Jubbega. Niet ver daar vandaan bevindt zich de buurtschap Egypte, waar ook goede wandelmogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld in het Diaconieveen.

Op enige afstand ligt Makkinga, in het verre verleden eens de hoofdplaats van de gemeente Ooststellingwerf. Het silhouet van Makkinga wordt bepaald door de in 1984 gerestaureerde korenmolen De Weyert, die vroeger aan de Opsterlandse Compagnonsvaart in Gorredijk stond. Bij de molen bevindt zich museum Oold Ark, met oude landbouw- en handgereedschappen. De molen en het museum zijn elke zaterdag open: in de maanden april t/m oktober van 9.30 tot 16.00 uur en in de maanden november t/m maart van 9.30 tot 12.30 uur.

U komt aan bij Sluis III, de Drie Tolhekkensluis, bij de Opsterlandse Compagnonsvaart. Vanaf Sluis III kunt u, via de Opsterlandse Compagnonsvaart, doorvaren naar Gorredijk of naar Appelscha.

Natuurgebieden


Bossen & Landschap Oranjewoud, Katlijker Schar, Kiekenberg bij Oudehorne, Lindevallei bij Wolvega, De Meenthe bij Noordwolde, Catspoele en Dellebuursterheide bij Oldeberkoop en Diaconieveen bij Nijeberkoop.


Musea


Belvédère bij Oranjewoud, Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde, Oudheidkamer in Wolvega, 't Kiekhuus in Wolvega en Museum Oold Ark & molen De Weyert in Makkinga.


Bezienswaardigheden


Historisch dorp Oranjewoud, Overtuinen in Oranjewoud, Uitkijktoren Belvédère bij Oranjewoud, Ecokathedraal bij Mildam, Tjongermolen bij Mildam, Tjongertoren in de Tjongervallei, Historisch dorp Oldeberkoop, Bekhofschans & kanon bij Oldeberkoop, Parkbossen (landschapsarchitect Roodbaard) bij/in Oldeberkoop, Joods Kerkhof in Noordwolde, Molen Windlust in Noordwolde, Huize Lindenoord in Wolvega en Nieuwe Aanleg (landschapsarchitect Roodbaard) in Wolvega.


Video


Op YouTube staat een mooie video van Lieberthee over het traject Hijkersmilde - Mildam.

Diaconieveen, Nijeberkoop

Diaconieveen (foto C. Breider)

Bonifatiuskerk, Oldeberkoop

Bonifatiuskerk Oldeberkoop (foto C. Breider)

Landgoed Oranjewoud, Oranjewoud

Landgoed Oranjewoud (foto C. Breider)

© Stichting De Nije Kompanjons